Waar een kat halen?

Wanneer u heeft besloten wat voor soort kat u wenst, wordt het tijd om te gaan kijken waar u dit soort kat vindt. Raskatten zijn vooral te vinden bij fokkers, maar ook in dierenwinkels en sporadisch in asielen. HTK’s (Huis-Tuin en Keukenkatten) zijn vooral in asielen, in winkels en bij particulieren te vinden.

Wees in elk geval beducht voor valkuilen bij de aankoop van een raskat. Sommige mensen proberen grof geld te verdienen door een op een raskat lijkende kat te verkopen als een echte raskat. Pas vooral op wanneer de prijzen lager zijn dan wat men gewoonlijk voor dat ras vraagt. Een echte raskat komt steeds met een stamboom. Die kost gemiddeld 10 euro, dus dat bepaalt de prijs niet. Wanneer advertenties beweren dat testen niet nodig zijn of dat er geen stamboom wordt aangemaakt om de prijs te drukken of dat men vooral op zoek is naar een dierenvriend voor de raskittens, wordt u best achterdochtig.

Dierenwinkels

In tegenstelling tot Nederland mogen er in België geen katten meer verkocht worden in een winkel die artikelen voor dieren verkoopt. Wel zijn er vaak aparte locaties waar toch nog katten verkocht worden die in een displaykooi zitten.
Sowieso is het best het aankopen van katten in een dierenwinkel te vermijden. De kittens in zulke winkels zijn vaak onvoldoende gesocialiseerd omdat ze opgroeien in een kale kooi in plaats van in een huiselijke omgeving. Zo leren ze niet hoe zich te gedragen als huisdier. Bovendien zijn zulke dieren vaak getraumatiseerd en voorbestemd om gedragsproblemen te ontwikkelen.

Fokkers

Raskatten kosten meer dan een HTK omdat het ook voor de fokker een hele investering is. De ouders worden door goede fokkers voor de dekking getest op allerlei ziektes en bepaalde erfelijke afwijkingen. Deze ziektes en afwijkingen komen overigens ook bij HTKs voor, maar aangezien die niet gecontroleerd gefokt worden, worden ze daar helaas ook niet op getest. Sommige van die testen moeten elk jaar opnieuw gedaan worden, wat de kostprijs opdrijft.

Op zoek naar een goede fokker?

Bij raskattenclubs kan men u adressen van verschillende fokkers bezorgen die op dat moment een nestje hebben. Pas op, om stambomen te krijgen moet men bij een club aangesloten zijn. Een fokker die lid is van een club, is daarom nog niet persé een goede fokker. Zorg daarom dat u goed geïnformeerd bent over het ras dat u wenst aan te kopen en weet welke testen courant zijn in dat ras. Volgende testen zijn het absolute minimum: FIV, FeLV, HCM en PKD. Vraag naar de testresultaten van de ouders. De kittens zelf moeten gevaccineerd, ontwormd en best ook gechipt zijn voor hun verhuis. Verscheidene fokkers doen aan vroegcastratie zodat u zelf niet meer naar de dierenarts moet voor de sterilisatie of castratie. In België moeten kittens wettelijk gezien gechipt en steriel gemaakt zijn voor ze verhuizen naar de nieuwe eigenaar, en moeten ze minstens 12 weken oud zijn voor ze van de moeder gescheiden mogen worden.

De kittens groeien best op in een huiselijke omgeving en hebben voor een goede socialisatie nood aan regelmatige interactie met mensen en andere katten. Kittens worden door goede fokkers niet meegegeven voor de volledige socialisatieperiode achter de rug is. Fokkers die hun kitten meegeven voor 12 weken zijn te vermijden, maar best blijft een kitten tot 16 weken bij de moeder.

Andere waarschuwingssignalen: de katten zitten in kooien, de moeder is niet te bezichtigen, de kittens zitten in een aparte kamer zonder veel contact met mensen, de katten zien er ziek uit (snot aan ogen en neus, kale plekken,..).

Wanneer u een raskat koopt vraag dan naar de stamboom. Deze moet u steeds meekrijgen bij de aankoop van een raskat. Fokkers werken doorgaans met een contract. Lees dit goed na om te zien of u met alles akkoord gaat.

Bezoek best een aantal fokkers voor u een kitten kiest, kijk hoe de fokker omgaat met de dieren, hoe goed de fokker het karakter van de katten kent, hoe de katten reageren op bezoek (echte knuffelaanvallen zullen geen regel zijn, maar de katten mogen ook niet gestresseerd rondlopen). Bekijk of alles hygiënisch is, de katten gezond zijn en de kittens speels zijn.

Let op dat u geen twee fokkers op dezelfde dag bezoekt. Veel fokkers zijn bang dat u ziektes die heersen bij een andere fokker zou kunnen overbrengen.

Asielen

Asielen hebben vaak een heel groot aanbod van allerlei verschillende karakters, ouderdom en uiterlijk. Sporadisch ziet men zelfs raskatten in een asiel. Het is een gigantisch misverstand dat er in asielen alleen maar probleemkatten zitten. Veel katten belanden in een asiel door allergie, het overlijden van het baasje, echtscheiding en verhuis. Katten die wel door gedragsproblemen in het asiel zijn beland, zitten daar vaak doordat hun baasjes niet voldoende kennis van kattengedrag hadden of voor de makkelijkste oplossing kozen. In een geschikte omgeving kunnen het toch vaak erg leuke huisdieren zijn.

Het valt niet te ontkennen dat een kat adopteren uit een asiel een goede daad is. Jaarlijks worden tienduizenden katten in asielen gedropt die daar dan zitten te wachten op een kans voor hun gouden mandje.

In goede asielen worden de katten voor plaatsing gesteriliseerd/gecastreerd, gevaccineerd en ontwormd. In België is dit zelfs een wettelijk verplichting voor de asielen. De prijs die men voor een kat betaalt in een asiel is steeds heel schappelijk en dekt meestal niet de kosten die het asiel heeft gemaakt. As men bedenkt hoeveel het zou kosten om zelf de kat te steriliseren, vaccineren en ontwormen, dan komt men vaak veel duurder uit dan de kostprijs van een kat in een asiel.

Helaas werken niet alle asielen even goed. Zorg dat u een kat adopteert uit een goed asiel. Niet alleen zal u daar voordeel mee hebben door een gezonde kat te adopteren en onaangename dierenartskosten te vermijden, maar ook steunt u op die manier de asielen die wel goed werken.

Hoe herkent u een goed asiel?

In een goed asiel zijn alle volwassen katten gecastreerd/gesteriliseerd. U hoeft niet zelf in te staan voor de sterilisatie en de kat wordt ook niet pas gesteriliseerd nadat u een kat heeft gekozen.

Er mogen geen duidelijk zieke dieren tussen de gezonde katten zitten (tranende ogen, snot, kale plekken,..).

De medewerkers moeten u goed kunnen informeren over het karakter en de afkomst van hun katten.

Kijk of het er hygiënisch en ordelijk is en vraag of alle dieren eerst in een quarantaine ruimte worden geplaatst voor ze bij de groep worden gezet.

Zoekt u een kitten, dan zijn kittens die in een opvanggezin opgroeien te verkiezen boven kittens die in een asiel opgroeien. Vermijd jonge kittens die in eenzelfde ruimte als volwassen katten zitten (andere katten dan de moederkat) omdat kittens vatbaarder zijn voor ziektes.

Bezoek verschillende asielen en zoek in de eerste plaats naar een goed asiel en pas daarna naar een kat. In uitzonderlijk goede asielen zal men met u de beste kat uitkiezen door u uit te vragen naar wat u precies wil, of u al andere katten heeft, .. en zal men eerder zoeken op een kat die van karakter bij uw levenswijze past dan u simpelweg te vragen naar welke kleur u wenst en alle katten als ‘lief’ te bestempelen.