Voedselverrijking: stap voor stap je kat leren puzzelen

Katten zijn intelligente roofdieren die van nature gemiddeld zo’n zes uur per dag bezig zijn met jagen. Een voerbakje is voor hen dus een vrij saaie bedoening. Niks om op af te sluipen, geen spurtje om de muis te snel af te zijn, geen spanning van de jacht. Gelukkig kan u dit ‘werken voor voer’ wel thuis gaan nabootsen. U kan het voer namelijk zo gaan aanbieden, dat uw kat er moeite voor moet doen. Dit heet voedselverrijking.

Voordelen

Voedselverrijking heeft veel voordelen. We zetten de belangrijkste hier even op een rijtje:

  • Gaat verveling tegen
  • Stress reducerend
  • Geeft de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te oefenen
  • Zorgt ervoor dat de kat niet kan schrokken, dus minder kans op overgeven
  • Vermindert de kans op overgewicht
  • Helpt gedragsproblemen voorkomen
  • Activeert en stimuleert de kat
  • Is LEUK!
Technieken

U kan uw kat op veel verschillende manieren laten werken voor zijn voer. Wat voor de ene kat goed werkt, kan voor een andere kat helemaal niets zijn. Elke kat heeft zijn eigen voorkeuren, uitproberen is dus de boodschap. Het beste is om verschillende methodes te combineren, zodat het lekker spannend blijft voor de kat. Hier alvast enkele veelgebruikte methodes:

  • Verstop brokjes overal in huis, zodat de kat moet zoeken.
  • Gooi de brokjes één voor één weg, zodat de kat er achteraan kan hollen.
  • Doe de brokjes in een rollende dispenser, bijvoorbeeld een voerbal, pipolino, flesje met gaatjes in…
  • Doe de brokjes ergens in waar uw kat ze uit moet peuteren, bijvoorbeeld een doos met gaten, een piramide van keukenpapier-rollen, een kom met pinpongballetjes… Ook in de handel zijn veel leuke voerpuzzels verkrijgbaar. De FWF verkoopt er zelf enkele via de webshop.
  • Gebruik voerpuzzels waarbij ze niet zomaar aan de brokjes kunnen, maar waar ze eerst een probleem voor moeten oplossen, bijvoorbeeld een schuifje wegschuiven, aan een hendeltje trekken… Dit wordt ook wel intelligentiespeelgoed genoemd.

TIP: Voor meer inspiratie kan u een kijkje nemen op de Facebook-groepen ‘Voedselverrijking voor katten’ en ‘Maak je eigen kattenpuzzels’.

Voor wie?

Voedselverrijking is geschikt voor elke kat met uitzondering van de hele jonge en zieke katten. 

Kittens kunnen al vrij snel starten met puzzelen, maar dit kan aanvankelijk best aangevuld worden met voer in bakjes zodat ze zeker voldoende binnenkrijgen. Gemiddeld kunnen kittens van 16 weken al zo goed puzzelen dat ze al hun brokjes in puzzels kunnen krijgen. Dit moet uiteraard geval per geval beoordeeld worden, een kat mag nooit uitgehongerd worden. 

Bij zieke katten is het vooral belangrijk dat ze eten, de manier waarop is dan van minder belang. Voor katten die niet ziek maar gewond zijn en daardoor bijvoorbeeld benchrust krijgen, kunnen puzzels wel zeer nuttig zijn om hun wat te doen te geven.

Denk vooral niet dat uw kat niet slim genoeg is om te puzzelen. Elke kat kan leren werken voor zijn voer en voor elke kat is er wel een geschikte methode. Begin langzaam en test uit wat werkt voor uw kat. 

Hoe starten?

Voedselverrijking is iets wat het welzijn van de kat ten goede moet komen. Het moet dus leuk blijven en de kat niet frustreren. Gewoon alle bakjes wegnemen en puzzels in de plaats zetten is dus niet de beste methode om te starten. Hoe dan wel? Ontdek het in onze handleiding ‘Stap voor stap je kat(ten) leren puzzelen’.