Rasloze katten

De HTK is de gewone Huis-, Tuin en Keukenkat of rasloze kat die wereldwijd veel voorkomt. Ten onrechte wordt de HTK ook wel ‘Europees Korthaar’ genoemd. Dat is onjuist, want de Europees Korthaar is een raskat met stamboom. De HTK is echter een bastaardkat, waarvan vaak zelfs onduidelijk is wie de ouderdieren zijn geweest. Dat maakt dat HTK-katten een zeer heterogene groep vormen: (bijna) alle kleuren, vormen, haarlengtes en karaktereigenschappen komen voor. Met HTK-katten met bijzondere kenmerken werd vaak selectief verder gekweekt. Zo ontstonden verschillende van de hedendaagse kattenrassen.

Helaas wordt met rasloze katten vaak minder zorgvuldig omgesprongen dan met raskatten. De ‘gratis kitten’-cultuur is hierbij een belangrijke factor. Dit maakt dat de HTK oververtegenwoordigd is waar het gaat om gedragsproblemen. Niet alleen omdat er veel meer rasloze dan raskatten zijn, maar ook omdat de rasloze HTK meestal erg jong van diens moeder wordt gescheiden. Uit onderzoek is gebleken dat hoe jonger een kitten van diens moeder wordt gescheiden, hoe groter de gedragsproblemen op volwassen leeftijd.

Voor het welzijn van een kat zou ook een rasloze kat dezelfde kansen moeten krijgen als een raskat. Daar maakt langer bij de moeder blijven deel van uit, maar ook het fokken met kennis van het dier en met diergeneeskundige begeleiding. Het verantwoord fokken van rasloze katten zou niet enkel het aantal gedragsproblemen verminderen, maar ook de huidige problemen van zwerfkatten en overvolle asielen kunnen helpen oplossen.