Een kat erbij

Katten zijn in feite sociale dieren die een speelkameraadje zeker op prijs stellen. Het beste is een familielid zoals een nestgenootje. Wanneer u al een of meerdere katten heeft, is het vaak niet mogelijk om een verwante kat erbij te nemen. In dat geval is de keuze van de nieuwe kat extra belangrijk.

De keuze van de nieuwe kat

Voor het introduceren van nieuwe katten, wordt vaak ten onrechte een kitten aanbevolen. Dit is echter niet altijd de beste keuze. Vaak is het argument dat een kitten niet als indringer wordt gezien in het territorium. In het begin zal een kitten misschien inderdaad sneller getolereerd worden. Eens het kitten opgroeit, begint het echter wel een bedreiging te vormen in het territorium en kan dat alsnog problemen opleveren. Meer nog: een oudere kat zit echt niet te wachten op een jong, springerig kitten dat zijn rust komt verstoren. Een goede vuistregel is om een kat te kiezen van dezelfde leeftijd of hetzelfde activiteitsniveau. Kijk vooral ook naar het karakter van de aanwezige kat(ten) en kies een kat die van karakter hierbij past.

De introductie

Een tweede belangrijk punt is de introductie van de nieuwe kat in het huishouden. Het beste is om de introductie heel langzaam aan te pakken. Zet de nieuwe kat een tijdje apart in een kamer om even te bekomen. Na enkele dagen kan u de deur van de kamer (in uw aanwezigheid) op een kleine kier zetten en de katten iets lekkers geven. Gaat dit goed, dan kan u de kier elke keer wat breder maken. Op deze manier hebben de katten de minste stress en is er het meeste kans op een langdurige vriendschap.