Hoe verzorg je een kat?

Eten en drinken

Katten hebben in de eerste plaats natuurlijk eten en drinken nodig. Een kat is een vleeseter, die specifieke voeding nodig heeft. Katten eten doorgaans de hele dag door kleine hoeveelheden, het zijn echte ‘snackers’. Zorg dan ook dat er altijd voedsel klaar staat. Bied het voer bij voorkeur op een activerende manier aan, zoals in voerpuzzels of door het te verstoppen of weg te gooien voor de kat.

Het voerkommetje en/of voerpuzzels en de drinkbak mogen niet in de buurt van de kattenbak staan. Dit kan leiden tot onzindelijk gedrag. Zorg ook dat eet- en drinkgelegenheden niet naast elkaar staan. Katten houden er niet van te drinken in de buurt van hun eten, zodat ze dan soms te weinig gaan drinken.

Hou rekening met de gevoelige snorharen en zorg voor drinkbakken met een groot oppervlak, zoals een soepbord. Zet water op verschillende plaatsen in huis, zodat de kat aangemoedigd wordt om te drinken. Dit helpt blaas- en nierproblemen te voorkomen.

Een hardnekkig kattenfabeltje is dat alle katten graag melk lusten. Veel katten kunnen melk echter niet goed verteren en krijgen er diarree van. Geef daarom liever speciale kattenmelk.

Kattenbak

Katten hebben altijd kattenbakken nodig, ook als ze buiten kunnen. Als ze zich buiten immers niet (meer) veilig voelen, bijvoorbeeld omdat er een nieuwe kat in de buurt is, of omdat ze een dagje ouder en onzekerder worden, hebben ze zo altijd een veilige optie achter de hand.

Voorzie voor één kat altijd minstens twee bakken, en voeg een extra bak toe per extra kat. Voor twee katten zijn dus drie bakken nodig, voor drie katten vier bakken enzovoort. Katten doen hun plasjes en hun drolletjes namelijk graag op een andere plek, en keuzeopties zijn zeer belangrijk voor hun welzijn.

Zet de bakken steeds verspreid in huis, nooit bij elkaar. Zo kunnen de katten elkaar niet de toegang tot het toilet ontzeggen. Zet de bakken steeds op een rustig plekje, waar de kat niet gestoord wordt. Een overzicht op de directe omgeving geeft de kat een veilig gevoel.

Er zijn allerhande soorten kattenbakvulling op de markt, van biologisch afbreekbare tot klontvormende tot silicakristallen. Zoek gewoon wat het beste werkt voor u en uw kat. Besef wel dat uw kat hierin het finale beslissingsrecht heeft. Meestal verkiezen ze fijne, zandachtige kattenbakvulling die fijn aanvoelt aan hun pootjes. Rekening houdend met het milieu zijn plantaardige vullingen – gemaakt van hout, walnotendoppen, maïs, papier… – te verkiezen. Neem sowieso een vulling zonder extra toegevoegde geurtjes: uw kat ruikt wel 40 keer beter dan u, en is over het algemeen niet opgezet met toegevoegd parfum.

Katten eisen een goede kattenbakhygiëne. Schep plasjes en drolletjes minstens dagelijks uit en reinig de bak minstens wekelijks volledig. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit met gewoon afwasmiddel, met ontsmettingsmiddel zoals bleekwater, of met speciale reinigingsdoekjes. Gooi de oude vulling steeds volledig weg en doe er nieuwe in. Zo wordt de cyclus van parasieten en ziekteverwekkers doorbroken.

Kattenspullen

Voorkom probleemgedrag en schade aan de meubels door uw huis katvriendelijk in te richten. Van alle benodigdheden is er één meer nodig dan het aantal katten in huis. Katten hebben krabplaatsen, verstopplekjes en hoge plekken nodig.

Katten krabben bij voorkeur bij doorgangen in huis, op opvallende plaatsen en aan ramen en deuren. Door op die plaatsen krabgelegenheid te voorzien, blijven de meubels gespaard. Een goede krabgelegenheid is stabiel en groot genoeg zodat de kat zich volledig kan uitrekken. De meeste katten krabben het liefst tegen een rechtopstaand oppervlak. Voor hen is een hoge krabpaal geschikt, maar ook een krabplank tegen de muur is prima. Sommige katten verkiezen een horizontale krabplaats. Voor deze katten zijn kartonnen krabmeubels of kokosmatten een goede keuze.

Schuilplaatsen zijn essentieel om stress en ziekte te voorkomen. Katten verstoppen zich om zich veilig te voelen en om conflicten met huisgenoten te vermijden. Maak beschutte plekjes met mandjes (ook de transportmand!), kartonnen dozen, hoekjes in een kast…

Van nature zitten katten graag hoog en veilig, waar ze een goed overzicht op de omgeving hebben. Daarom zijn het aanrecht en de tafel vaak favoriete kattenplekjes. Leid dit gedrag in goede banen door fijne plekjes in de hoogte aan te bieden, zoals op een kast, op de vensterbank, op een kattenmeubel…

Spel

Katten zijn roofdieren die moeten kunnen jagen. Spel is in feite een vorm van jachtgedrag. Door te spelen kan een kat dus aan die behoefte voldoen. Het is ook een zeer goede manier om stress kwijt te raken. Meerdere keren per dag enkele minuten met de kat spelen, helpt om de kat gezond te houden en gedragsproblemen te voorkomen. Speel bij voorkeur met hengels of kleine voorwerpen die u weg van de kat kan laten bewegen, of ergens onder of achter kan laten verdwijnen. Zo bootst u een echte prooi na.

Dierenarts

Zoek een dierenarts die u vertrouwt en die naar u luistert. U als baasje weet het het best wanneer er iets met uw kat scheelt. Soms kan het even duren voor u ‘de juiste’ gevonden hebt. Zorg dat u ook weet waar u bij een spoedgeval terecht kunt. Om de dierenartskosten onder controle te houden, kan u ook kiezen om een huisdierenverzekering af te sluiten voor uw kat.

Kattengedragstherapeut

Soms gaan katten gedragsproblemen vertonen (agressie, onzindelijkheid,…). Wanneer een bezoek aan de dierenarts alle medische redenen voor de problemen uitsluit, is het best een deskundige op gebied van kattengedrag te raadplegen. Zij kunnen u helpen met de oorzaak van de problemen op te sporen en een katvriendelijke oplossing te zoeken. Blijf niet te lang zelf experimenteren want vaak verergert het probleem of wordt het probleemgedrag een gewoonte.