Wel of geen kat nemen

Wanneer u erover denkt een kat aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden.

Past een kat in uw leven?

Een kat wordt gemiddeld 14, maar kan 20 jaar of ouder worden. Houd hiermee rekening wanneer u een kat aanschaft. Vraag u af hoe uw leven in de komende 14 tot 20 jaar kan veranderen en of dit compatibel is met een kat.

Denkt u een verhuizing mee te maken, bedenk dan dat niet alle verhuurders een kat in hun eigendom toestaan. De zoektocht naar een nieuwe woning waar katten zijn toegestaan, zal misschien langer duren.

Wat als u aan kinderen wil beginnen?  Bedenk op voorhand of u katten in huis wilt tijdens de zwangerschap of wanneer er een klein kind rondkruipt. Voor veel mensen zijn katten en zwangerschap/kinderen perfect te combineren, maar niet iedereen ziet het zitten om de zorg voor én kinderen én katten te dragen.

Niet alles wat er op uw levenspad ligt is te voorzien, maar het is belangrijk om eerlijk na te gaan of u hierbij uw katten steeds als metgezel ziet. Is dat niet het geval, bedenk dan dat de kat hier de dupe van is. Katten kunnen immers ook diep rouwen om het verlies van hun thuis.

Wat als u langere tijd van huis bent (vakantie, werk, ziekenhuisopname,…)?

Vraag u af hoe er voor de katten gezorgd wordt wanneer u niet thuis bent. U kan iemand zoeken die de katten bij u in huis kan komen verzorgen, u kan de katten tijdelijk onderbrengen bij iemand anders of u kan de katten naar een pension doen. Zorg dat u altijd weet waar u met uw katten terecht kunt als u onverwachts een langere tijd van huis zult zijn.

Bent u niet allergisch voor katten?

Een aantal mensen zijn allergisch voor katten. Vaak zijn deze mensen ook allergisch aan huisstofmijt. Als er allergie in de familie voorkomt, is de kans dat u ook allergisch reageert groter. Zorg dat u zeker bent dat u niet allergisch reageert op katten voor u er één in huis neemt, of zorg dat de allergie onder controle kan gehouden worden. Nogal wat katteneigenaars zijn allergisch voor katten, maar reageren minder fel op hun eigen katten of nemen maatregelen die de allergische reactie verminderen.

Kan u leven met kattensporen in huis?

Katten in huis laten hun sporen na. Zelfs al gebruiken de katten de bank nooit als krabpaal, een wilde achtervolging van een vlieg of een misrekende sprong kan het meubilair beschadigen. Katten met een blaasontsteking kunnen onzindelijk gedrag vertonen en haarballen komen doorgaans op het nieuwe tapijt terecht. Hou er ook rekening mee dat katten haren verliezen, zeker in de rui periode.  De kattenharen op uw donkere kleding zullen u verraden als kattenbezitter. Slaat de schrik u nu om het hart, dan is een kat voor u helaas niet het ideale huisdier.

Bent u bereid meerdere katten te nemen?

Katten zijn van nature sociale dieren, die nood hebben aan contact met soortgenoten. Hou er rekening mee dat als uw kat niet naar buiten kan, u best zorgt voor een speelkameraadje. Ideaal zijn twee nestgenootjes. Een kat die zich verveelt kan een aanslag vormen op uw huisraad. Een soortgenootje vormt de ideale afleiding.

Katten voor de kinderen?

Kinderen zijn vaak dol op katten, maar katten zijn geen speelgoed. Zorgen voor katten is een hele verantwoordelijkheid en kinderen zijn vaak te jong om dit helemaal op zich te nemen. Wanneer u katten in huis haalt voor de kinderen, zorg dan dat u zelf bereidt bent om de zorg van deze katten op u te nemen.

Daarnaast is het belangrijk om uw kinderen te leren omgaan met katten. Katten kunnen wel eens krabben als ze niet akkoord gaan met hun behandeling, en menig kind heeft dit al aan den lijve ondervonden. Om de katten ook wat rust te gunnen, is een eigen plekje waar de kinderen de katten niet kunnen storen essentieel.

Een kat als cadeau?

Een fout cadeau krijgen, vindt niemand leuk. Zeker niet wanneer het dan ook nog een levend wezen betreft dat minstens 14 jaar een behoorlijke weerslag op het budget zal hebben en een grote verantwoordelijkheid zal geven. Geef daarom nooit een kat cadeau tenzij u echt 100% zeker weet dat die gewenst is. Zelfs dan is het een mooier cadeau als de ontvanger ook zelf de kat kan kiezen. Het moet immers klikken tussen de kat en de eigenaar.