Indien u voor zichzelf heeft uitgemaakt dat u graag een kat wil, komen er een aantal vragen:
Raskat of rasloze kat (huis, tuin en keuken kat, HTK)?
Raskatten zijn in aanschaf duurder dan rasloze katten, die vaak gratis worden weggegeven. Voor een raskat rekent u best op een kostprijs tussen de 400 en 950 euro (of meer), afhankelijk van het ras. Voor die prijs mag u verwachten dat de kittens ontwormd, gevaccineerd en gezond zijn en dat de ouders de nodige testen hebben ondergaan om overdraagbare (FELV en FIV) en erfelijke ziektes uit te sluiten (bijvoorbeeld HCM en PKD).
HTK katten zijn vaak gratis en dit betekent dan ook dat deze katten waarschijnlijk niet door een dierenarts zijn onderzocht, niet ontwormd en niet gevaccineerd zijn. Vaak zijn beide ouders zelfs niet gekend en dus bijgevolg niet getest op kattenziektes zoals FIV en FeLV, die doorgegeven kunnen worden aan de kittens.
Raskatten hebben niet alleen een specifiek uiterlijk, maar hebben ook kenmerkende karaktereigenschappen. Op kattenshows of het internet kan u eens kijken welk ras u het meest aanspreekt. Contacteer ook enkele fokkers om wat meer te weten te komen over dat bepaald ras.
HTK katten hebben niet alleen een heel uiteenlopend uiterlijk, ook in karakter kunnen ze enorm verschillen. Dat maakt van elke HTK kat een bijzondere verrassing.
Een kitten of volwassen kat?
Veel mensen kiezen eerder voor een kitten omdat een kitten zo schattig is. Helaas zien ze daarbij over het hoofd dat kittens enorm veel energie hebben en dat er door hun speelsheid wel vaker spullen kunnen sneuvelen. Kittens die niet in een huiselijke omgeving zijn opgegroeid, hebben ook nog een boel te leren: gordijnen zijn geen leuke klimkoorden, een kleerkast is geen speelgoed,…. Volwassen katten en zeker oudere katten, zijn veel rustiger en kennen de grote huisregels al (afhankelijk van hun voorgeschiedenis).
Ook is het karakter van een kat beter in te schatten bij een volwassen kat dan bij een kitten. Wilt u zeker zijn dat u een echte knuffelkat in huis haalt, dan kiest u best voor een volwassen kat die zich gedraagt als de knuffelkat die u wil. Men denkt soms dat men een kitten wel naar zijn hand kan zetten zolang het maar jong genoeg wordt aangeworven, maar dat blijkt in de praktijk vaak niet zo goed te lukken als gehoopt. Bovendien hebben kittens die vroeg bij de moeder zijn weggehaald, veel meer kans om later gedragsproblemen te ontwikkelen. Het schattige kleine kitten wordt dan ook vaak gedumpt eens het een grote probleemkat wordt.
Hoe schattig, lief en vertederend kittens ook zijn, na een paar maanden zijn ze volwassen katten. Hou er ook rekening mee, dat kleur van de ogen en de vacht van kittens wat kan veranderen als ze opgroeien. Hele jonge kittens hebben bijvoorbeeld blauwe ogen, maar dat blijft meestal niet zo.
Binnen- of buitenkat?
Katten zijn en blijven roofdieren: ze houden van jagen en het is noodzakelijk voor hun welzijn dat ze hun jachtinstinct kunnen volgen. Helaas zijn er momenteel veel gevaren voor katten om zonder beperkingen buiten te kunnen rondlopen: drukke wegen, mensen die niet van katten houden, catnapping,… Katten hebben doorgaans een groter leefgebied dan de tuin en het is daardoor niet te overzien aan welke gevaren de kat is blootgesteld. Om katten tegen die gevaren te beschermen kan men besluiten:
● om de tuin af te zetten zodat de katten de tuin niet uit kunnen
● de katten in huis te houden en buiten alleen in een ren te laten rondlopen
● de katten uitsluitend binnenshuis te houden
Waar katten buiten hun jachtinstinct kunnen uitleven in de jacht op vogels, muizen, vlinders en andere insecten, is het voor binnenkatten (en enigzins ook bij een buitenren) moeilijker om dit jachtinstinct uit te leven. Vanuit het oogpunt van kattenwelzijn, is een afgezette tuin dan ook aan te bevelen wanneer de gevaren buiten de eigen tuin te groot zijn.
Indien men in een appartement woont, heeft men meestal geen mogelijkheid om de katten buiten te laten. De inrichting van het appartement is dan ook erg belangrijk voor het welzijn van de kat en zou aan alle noden van de kat moeten voldoen.
Het is sterk af te raden om een kat die gewend is van buiten te kunnen, te gaan houden als binnenkat. De kans is zeer groot dat de kat hierdoor gedragsproblemen zal ontwikkelen.
Langhaar of korthaar?
Zowel bij raskatten als bij de HTK kan u langharige en halflangharige katten vinden. Valt u op zulke weelderige vacht, bedenk dan wel dat er vaak veel tijd kruipt in hun vachtverzorging. Wanneer de vachtverzorging van dergelijke katten verwaarloosd wordt, zullen de haren gaan klitten, wat de bewegingsvrijheid van de kat belemmert. Uiteindelijk kunnen er zelfs wonden onstaan doordat de kat de klitten zelf lostrekt. Vraag na hoeveel tijd de vachtverzorging van een bepaalde kat/ras precies vraagt en of u die tijd daarvoor ook kunt vrijmaken. Dikwijls zijn dit leuke momenten om extra quality-time met uw kat door te brengen, maar sommige katten zijn niet zo dol op de nodige kambeurten. Daarom is het geduldig en aangenaam aanleren van vachtverzorging cruciaal voor het welzijn van de kat.
De perfecte kat kiezen
Kies een kat nooit alleen op basis van kleur, maar kies een kat die het beste past bij uw levensstijl (binnen- of buitenkat, kinderen, andere katten, andere huisdieren,…). Denk dus goed na over het karakter van de kat die u wenst en vraag hier ook naar bij uw zoektocht.
Hou er rekening mee dat elke kat anders is en dat niet elke kat graag op schoot ligt. Katten hebben immers elk hun eigen karakter en hun eigen manier om hun affectie aan mensen te tonen. Sommige katten komen zelf achter knuffels vragen, andere katten vinden het vrijwillig in eenzelfde kamer verblijven al genoeg als uiting van hun affectie. Veel katten worden niet eens graag opgepakt en genieten vooral van knuffels als ze veilig op hun eigen 4 pootjes staan.
Om teleurstellingen te vermijden is het dan ook belangrijk dat u het karakter en, indien mogelijk, ook de voorgeschiedenis van de kat kent. Op die manier kan u die kat kiezen die het beste aansluit bij uw levenswijze en uw verwachtingen.